شرکت هواوی یکی از شرکتهای ثروتمند و با ارزش چینی و دنیا است که با فروش بیش از ۲۰۰ میلیارد دلاری در سال (با وجود تحریم های آمریکا و بسیاری از کشورهای غربی) بیش از ۲۰۰ هزار نفر کارمند، در سراسر دنیا دارد. فلسفه و نگرش صاحب شرکت آقای رن ژنگفی در تقسیم ثروت، بسیار جالب و هوشمندانه بوده و چگونگی برخورداری کارمندان از منافع شرکت در دنیا منحصر به فرد است.
برخلاف همتایان غربی نظیر ایلان ماسک با ثروتهای چند صد میلیارد دلاری، تنها یک دهم درصد از شرکت متعلق به خانواده ژنگفی است و بقیه سهام شرکت بین تمامی کارمندان چینی شرکت توزیع شده است. سهام این شرکت در بازار سهام چین و دنیا عرضه نمیشود و تنها بین کارمندان و مدیران شرکت توزیع میشود. (شما خارج از شرکت قادر به خرید سهام شرکت هواپی نیستید).
بسیاری از همکاران ( مهندسان ساده) خود را میشناسم که با سابقه بیش از ۱۵ سال کار در شرکت هواوی، حداقل بین ۳ تا ۵ میلیون دلار ثروت دارند (از طریق توزیع سهام، سود سهام و افزایش سهام) و در سن ۴۰ تا ۴۵ سالگی، براحتی میتوانند خود را بازنشسته کرده و از زندگی لذت ببرند.
در یکی از سخنرانی های عمومی ژنگفی شنیدم که او نیازی به پول خیلی زیاد نداشته و برای او ۱۰ میلیون دلار با صد میلیون دلار تفاوت چندانی ندارد و منافع باید بین کارمندان شرکت بسته به کارآیی و کارآمدی آنها توزیع شود. این فلسفه جالب که من آن را ترکیبی موثری از کمونیسم و سرمایه داری مینامم، باعث شده است که کارمندان با جان و دل برای شرکت تلاش شبانه روزی داشته و علیرغم مشکلات و محدودیت های تحریمی، قادر به توسعه تکنولوژیها و محصولات پیشرفته باشند. از نزدیک شاهد بودم که چگونه کارمندان با نوآوری و تلاش شبانه روزی، ظرف کمتر از ۵ سال از یک سازنده تجهیزات سخت افزاری مخابراتی، به بازار خودروهای پیشرفته وارد شده و به رقابت با غولهای این صنعت بپردازند. هم اکنون برخی از خودروسازان مطرح آلمانی و ژاپنی، از نرم افزارها و سنسورها و پردازنده های هواوی در خودروهای خود استفاده میکنند.
این فلسفه هوشمندانه و انسانی توزیع ثروت، علاوه بر افزایش اشتیاق و تلاش کارمندان، باعث رفاه کل جامعه شده و نتیجه تولید ثروت جمعی نه در یک شخص، بلکه در تمامی جامعه به نسبت تلاش و کارآمدی توزیع میشود.
دکتر حسین تهرانی